Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Op deze site bieden we je informatie die je als huisarts, praktijkondersteuner of diëtist nodig hebt om mensen met een ziekte of aandoening te helpen hun voedingspatroon aan te passen. Het aantal ziektebeelden is nog niet compleet, we breiden de informatie steeds verder uit.

Kijk onze webinars terug

We organiseren regelmatig (geaccrediteerde) webinars over interessante en relevante onderwerpen, inclusief tips voor je praktijk. Bekijk ze makkelijk achteraf terug.

Ondersteuning voor je praktijk

Bekijk onze handige materialen voor de communicatie met je patiënt. Bijvoorbeeld folders, apps en video's. En bekijk wat we nog meer doen om je te ondersteunen.

Gezonde voeding als basis

Wie eet volgens de Schijf van Vijf neemt voedingsmiddelen die goed zijn voor het lichaam. Ook bij een ziekte of aandoening is de Schijf van Vijf het uitgangspunt.
 
 

Overgewicht

Gezonde voeding en voldoende bewegen zorgen voor een gezonder gewicht. Voor mensen die te zwaar zijn, levert enkele kilo’s afvallen al gezondheidswinst op.

Ondervoeding

Ondervoeding komt onder andere voor bij zieken en ouderen. Voldoende eiwit en energie binnenkrijgen en voldoende bewegen is van belang.

Oudere patiënt

Met het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling. Voor mensen van 70 jaar en ouder zijn er specifieke aandachtspunten voor de voeding.
 
 

Maag-darmproblemen

Maag- en darmproblemen zoals diarree en obstipatie komen vaak voor. Sommige klachten zijn op te lossen met een gezond voedingspatroon.

Hart- en vaatziekten

Naast medicatie draagt het verlagen van het serum-cholesterolgehalte en de bloeddruk bij aan het verminderen van het risico op verdere problemen.

Diabetes

Voor patiënten die de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) gesteld krijgen, verandert er veel. Gezond eten is van groot belang voor de gezondheid.
 
 

Vitamines en supplementen

Een supplement slikken levert vaak geen extra gezondheidswinst op en soms zelfs gezondheidsrisico. Bekijk de suppletieadviezen.

Overgevoeligheid en allergie

Soms zijn voedingsmiddelen de oorzaak van gezondheidsklachten. Met de juiste voeding kunnen klachten worden voorkomen.

Diëten en hypes

Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting de patiënt.
 
 

Vergoedingen

Wil jouw patiënt of jijzelf meer weten over de vergoedingen voor voedingsadvies van de zorgverzekering? Alle informatie op een rij.

Help gedrag veranderen

Wil je patiënten helpen bij het veranderen van hun gedrag? Bijvoorbeeld om gezonder te eten? Op deze pagina krijg je praktische handvatten.

We helpen graag

Heb je vragen over voeding of verzoeken voor materialen? Bel ons op 070 306 88 10, op maandag van 13.00-17.00 uur en donderdag van 10.00-13.00 uur. Of mail: professionals@voedingscentrum.nl
 
 

Over ons

  • Over ons In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
  • Samenwerken Wij zien een PPS als een tijdelijk samenwerkingsverband tussen 2 of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s en opbrengsten delen...
  • Contact Contact consumenten Contact professionals Adres en bereikbaarheid Bezuidenhoutseweg 105 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 85700 2508 CK, Den Haag
  • Hoe werken we? Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...

Artsportaal

Wij werken samen met Artsportaal om onze informatie nog toegankelijker te maken voor alle huisartsenpraktijken in Nederland.

Platform Voeding Nederland

Het Voedingscentrum is onderdeel van Platform Voeding Nederland: 7 organisaties uit de voedingswereld die de handen ineen hebben geslagen.