Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe herken je ondervoeding?

Bij ondervoeding krijg je te weinig energie en voedingsstoffen binnen en daar heeft je lichaam onder te lijden. Ondervoeding komt vooral voor bij ziekte en bij mensen op leeftijd.

Hoe herken je ondervoeding, wat doe je als je het hebt, wat zijn de gevolgen en wat zijn de oorzaken? Je leest het op deze pagina.

Met de BMI-meter kun je nagaan of je ondergewicht hebt. Ondergewicht is een van de kenmerken die wordt gebruikt om ondervoeding vast te stellen. Maar ook als je zonder dat je het wilt snel afvalt, kun je ondervoeding hebben. Onder snel verstaan we meer dan 3 kilo in de laatste maand of meer dan 6 kilo in laatste 6 maanden.

Je hebt daarnaast kans op ondervoeding als je de neiging hebt om maaltijden over te slaan of kleinere porties te nemen, omdat je bijvoorbeeld geen trek hebt of eten meer beschouwt als noodzakelijk kwaad. Ook als je niet mager bent kun je dus ondervoed zijn. Vermoed je ondervoeding of dat je er kans op hebt? Meld het bij je huisarts. Trek ook aan de bel als je ondervoeding denkt te herkennen bij iemand anders.

Bekijk de exacte criteria voor ondervoeding

Je behandelplan bij ondervoeding

Het is meestal niet zo gemakkelijk om zelf weer voldoende en gezond te gaan eten. Neem daarom contact op met je huisarts. Samen maken jullie dan een behandelplan of hij stuurt je door naar een diëtist. Op de pagina Gezond aankomen staan ook veel tips die je kunt gebruiken. Het kan je helpen om samen met een familielid of kennis de punten op die pagina na te gaan.

Wat is ondervoeding en wat zijn de gevolgen?

Als je ondervoeding hebt, krijg je minder energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen binnen dan je nodig hebt. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit kan tot gevolg hebben dat je meer belemmeringen ervaart bij dagelijkse activiteiten. De kans om te vallen neemt toe. Andere gevolgen zijn: vlugger moe voelen, minder zin hebben om te eten, sneller en ernstiger ziek worden, langer nodig hebben om te herstellen na een ziekte en moeilijkere wondgenezing.

Oorzaken van ondervoeding

Mogelijke oorzaken zijn ziekte, hogere leeftijd of ongezonde leefstijl:

  • Bij ziekte bestaat de grootste kans op ondervoeding. Door ziekte kun je bijvoorbeeld misselijk zijn of moeite hebben met kauwen en slikken. Of je hebt door ziekte meer voedingsstoffen nodig dan normaal. Ziekten waarbij ondervoeding kan ontstaan zijn COPD, dementie, depressie, darmproblemen of problemen met je hart. Bij kanker, langdurige pijn en bij herstel na een zware operatie is er ook kans op ondervoeding. Tot slot kun je door het gebruik van medicijnen verminderde eetlust krijgen.
  • Het risico op ondervoeding neemt toe op hogere leeftijd. Senioren worden eerder ziek en door lichamelijke beperkingen kun je misschien minder goed eten, heb je minder honger of werkt de spijsvertering niet meer optimaal. Ondervoeding kan bijvoorbeeld ontstaan door minder geur- en smaakbeleving, sneller vol zitten, een afname van dorstgevoel, gevoel van eenzaamheid of kauw- en slikproblemen, bijvoorbeeld door een slecht passend kunstgebit.
  • Door niet gezond te leven, kan ook ondervoeding ontstaan. Denk daarbij aan drugsgebruik en veel alcohol drinken.

Voor meer informatie ga je naar Goed gevoed ouder worden.