Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Sommige producten bevatten minder zout, maar niet minder suiker

6 april 2017
Er bestaan afspraken om stap voor stap de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) te verlagen. Onderzoek van het RIVM laat zien dat bij bepaalde productgroepen waarvoor afspraken zijn gemaakt er lagere gehaltes zout te zien zijn. Zo zit er gemiddeld 19% minder zout in brood dan 6 jaar geleden. Daarnaast zit er minder verzadigd vet in sommige soorten vleeswaren waarvoor een afspraak bestaat. Het suikergehalte in producten is afgelopen tijd gelijk gebleven. 
Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM dat vandaag is verschenen. Het RIVM heeft in hun rapport ook de gegevens van de NVWA gebruikt. 

Afspraken voor verlaging van zout, verzadigd vet en suiker

In 2014 zijn er afspraken gemaakt om stap voor stap de hoeveelheid aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in producten te verlagen. Het gaat om onder andere brood, vleeswaren, groenten en peulvruchten in pot of blik en soepen en sauzen. De meeste afspraken gaan over zout, waarvan een deel ook al vóór 2014 zijn gemaakt.

De afspraken moeten het voor consumenten gemakkelijker maken om voor gezondere producten te kiezen. De afspraken zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De minister van VWS en brancheorganisaties van producenten, supermarkten, cateraars en horeca hebben dit akkoord ondertekend. 


Verlaging voor zout

Het onderzoek van het RIVM laat zien dat bij een deel van de productgroepen waarvoor afspraken zijn gemaakt er lagere gehaltes zout te zien zijn. In brood zit gemiddeld 19% minder zout dan 6 jaar geleden en in peulvruchten in pot of blik is het zoutgehalte zelfs 44% lager. 

De NVWA onderzoekt al vele jaren de gehaltes aan zout in voedingsmiddelen, ook waarover geen afspraken zijn gemaakt. Uit dit onderzoek blijkt dat er grote verschillen in zoutgehaltes bestaan voor dezelfde productsoort. Zo was er een paprikachips met een 3 keer zo hoog zoutgehalte als een ander. Er blijken verder ook producten te zijn die gemiddeld meer zout bevatten dan 6 jaar geleden. Het totale plaatje laat wel een gemiddelde daling van 11% zien.   

Verzadigd vet en suiker

Voor verzadigd vet zijn er minder afspraken gemaakt. Er zijn ook maar een paar producten waarvoor een verlaging in verzadigd vet wordt geconstateerd. Bijvoorbeeld in rookworst ziet het RIVM een verlaging. 

NVWA geeft aan dat gemiddeld het gehalte verzadigd vet in de meeste productsoorten de afgelopen jaren praktisch hetzelfde is gebleven. Bij sommige producten is het verzadigd vetgehalte zelfs gestegen de afgelopen jaren. Zo is het gehalte in rundergehakt en braadworst toegenomen met ongeveer 15% en in spritskoeken en stroopwafels met 24% en 21%. 

Bij suiker zijn nog geen verschillen te zien.

Zelf kiezen voor minder zout, verzadigd vet en suiker

Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je niet te veel zout, verzadigd vet en suiker binnen. Deze stoffen zitten vooral in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, pakjes en zakjes, sauzen, soepen, koek, snoep en frisdrank. Deze producten vind je niet in de Schijf van Vijf. 

Neem je iets buiten de Schijf van Vijf? Dan is er winst te halen door het lezen van het etiket en te kiezen voor de variant met het minste zout, verzadigd vet en suiker.