Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat helpt tegen diarree?

Last van diarree? Door algemene voedingstips op te volgen voor een goede spijsvertering, is er al verbetering mogelijk. Daarnaast geven we extra adviezen gericht op diarree.

Tips voor een goede spijsvertering

Gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf helpt voor een goede spijsvertering. De volgende punten helpen specifiek voor een goede spijsvertering:

  • Elke dag 1,5 tot 2 liter water drinken.
  • Veel vezels eten uit groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
  • Goed kauwen. Kunstgebitten moeten goed passen.
  • Rustig de tijd nemen voor je maaltijd.
  • Regelmatig eten zonder maaltijden over te slaan. Voor sommige mensen werkt het goed om 3 hoofdmaaltijden per dag te eten met enkele tussendoortjes. Andere mensen bevalt bijvoorbeeld 6 kleine maaltijden beter.
  • Bij overgewicht kan afvallen helpen om klachten te verminderen. Dat kan eventueel met hulp van een diëtist.

Aanvullend voedingsadvies bij diarree

Plotselinge kortdurende diarree gaat meestal binnen 1 dag tot een paar dagen vanzelf over. Ga bij aanhoudende diarree altijd naar de huisarts. Het is belangrijk dat hiervan de oorzaak gevonden wordt.

Deze tips kun je opvolgen bij diarree:

  • Eet gewoon waar je trek in hebt. Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten, eventueel in kleinere porties. Speciale voedingsmiddelen zijn niet nodig. Witbrood of beschuit werken niet stoppend.
  • Drink veel om uitdroging te voorkomen. Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
  • Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
  • Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree. Op die manier kan de mogelijke veroorzaker, zoals een bacterie of parasiet, juist niet via de ontlasting het lichaam verlaten.
  • Bij de apotheek is een speciale oplossing (ORS) te krijgen om naast vocht ook mineralen weer aan te vullen.
  • Was steeds goed je handen nadat je naar de wc bent geweest om besmetting van anderen te voorkomen.

Blijven de klachten?

Blijf je langer dan 4 weken last houden van je maag of darmen? Misschien kun je niet goed tegen een bepaald product of is er iets anders aan de hand, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ga bij voorkeur niet zelf experimenteren. Als je zomaar bepaalde producten weglaat kunnen klachten verergeren. Ook kunnen hierdoor tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen.

Ga naar je huisarts om samen uit te zoeken wat er aan de hand is. Je huisarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een diëtist.

Zo voorkom je diarree op vakantie
Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Mensen schatten de risico’s op voedselinfecties te laag in. Zo’n 700.000 keer per jaar wordt een Nederlander ziek door een voedselinfectie. Iedere zomer piekt het aantal ziektegevallen.

Mogelijke oorzaken

Bacteriën en schimmels houden erg van zomerse temperaturen. Vooral bacteriën zoals E. coli, salmonella en campylobacter doen het goed in de warmte. Op vakantie bewaren mensen producten die gekoeld moeten worden, langer buiten de koelkast. Of ze eten bij de barbecue vlees dat te weinig is verhit. Ook wassen ze op de camping of tijdens een picknick hun handen minder grondig dan thuis, door het gebrek aan stromend water. Een desinfecterende gel meenemen, biedt dan uitkomst.

Hepatitis A

Voor (verre) buitenlandse reizen is het belangrijk bedacht te zijn op bepaalde virussen. Soms worden die verspreid via etenswaren, bijvoorbeeld hepatitis A, een virus dat relatief veel voorkomt in vakantielanden zoals Griekenland, Turkije en Egypte. Inentingen zijn nodig, net als eenvoudige maatregelen zoals: fruit schillen en etenswaren mijden die te lang buiten een koeling uitgestald hebben gestaan.

Diarree

Een voedselinfectie is relatief eenvoudig te voorkomen. Tref je je maatregelen te laat, dan kan een voedselinfectie je vakantie goed verzieken: diarree, overgeven en ook koorts kunnen dagenlang aanhouden. De meeste slachtoffers herstellen na enkele dagen. Voor kwetsbare groepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, zieken en pasgeborenen kunnen voedselinfecties wel gevaarlijk zijn.

Zo voorkom je een voedselinfectie

Je kunt de risico’s sterk terugdringen met eenvoudige maatregelen. Download onze 5 x veilig informatiekaarten:
- 5 x veilig eten op de camping
- 5 x veilig eten in warme landen
- 5 x veilig picknicken
sluiten
Bestaan producten die laxerend, of juist stoppend werken?

Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.

Wat werkt wél laxerend of stoppend?

Bij chronische diarree, maar ook bij verstopping (obstipatie) is het goed veel vezels te eten. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Ook zorgen ze ervoor dat de darmen in beweging blijven.

In deze video legt onze woordvoerder Jasper uit hoe het precies zit.

Een vezelrijk voedingspatroon is belangrijk voor een gezonde stoelgang. Zoek het niet in één enkel voedingsmiddel als je last hebt van verstopping of diaree, maar voeg meer vezels toe uit verschillende voedingsmiddelen. Vezels haal je uit volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten.

En belangrijk: genoeg drinken

Voldoende drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Bij diarree voorkomt voldoende drinken uitdroging.

Bij diarree heb je 2 tot 3 liter drinken per dag nodig. Normaal is dat 1,5 tot 2 liter per dag.

sluiten
Wat zijn tips bij brandend maagzuur?

Om klachten van brandend maagzuur te verminderen zijn er eerst een aantal leefstijladviezen die je zelf kan proberen. Daarvoor gelden deze voedingsadviezen:

1. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf

Gezond en vezelrijk eten helpt bijvoorbeeld om verstopping (obstipatie) te voorkomen. Drink hierbij ook voldoende. Verstopping kan de druk in de buikholte verhogen, waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Lees tips om verstopping te voorkomen en om meer vezels te eten.

2. Afvallen bij overgewicht

Overgewicht kan de druk in de buikholte vergroten. Een paar kilo afvallen kan al helpen. Lees meer over hoe je kunt afvallen.

3. Zware maaltijden of heel vette maaltijden vermijden

Zware maaltijden verhogen de druk in de maag en vette maaltijden blijven langer in de maag. Hierdoor kunnen je klachten erger worden.

4. Op regelmatige tijden eten

Verspreid je maaltijden over een dag. Bekijk daarbij wat goed werkt voor jou. Zo kan het zijn dat 3 maaltijden met maximaal 4 keer iets tussendoor werkt voor jou. Maar misschien dat voor jou 6 kleinere maaltijden per dag beter werken.

5. Niet gaan liggen direct na het eten

In een liggende positie stroomt de maaginhoud makkelijker terug in de slokdarm. Geef je maag na de maaltijd even de tijd om het voedsel te verwerken.

Verder kan stoppen met roken de klachten verminderen. Ook kan het helpen om strakke kleding op de buik te vermijden en het hoofdeinde van het bed ongeveer 10 centimeter omhoog te zetten.

Moet je bij brandend maagzuur voedingsmiddelen mijden?

Met brandend maagzuur mag je in principe alles eten en drinken. Er is niet genoeg bewijs om een algemeen advies te geven over of je iets moet mijden of juist wel moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren echter wel dat bepaalde voedingsmiddelen invloed hebben op hun klachten. Wat bij de een de klachten verergert, geeft bij de ander geen problemen. Het kan zinvol zijn voedingsmiddelen te vermijden die bij jou wél klachten geven. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken hoe dit bij jou zit, zodat klachten verminderen. Daarbij is het ook belangrijk dat je niet onnodig bepaalde voedingsmiddelen vermijdt. Een diëtist kan hierbij helpen.

Wanneer naar de huisarts?

Met voedingsadviezen en leefregels kunnen je klachten verminderen. Houd je langer dan 2 tot 3 maanden klachten? Dan raden we aan om naar je huisarts te gaan. Een huisarts kan beoordelen of er meer aan de hand is en verder onderzoek of medicijnen voorschrijven. Je kunt ook zelf korte tijd maagmedicijnen proberen die zonder recept te verkrijgen zijn. Gebruik deze medicijnen niet langer dan 2 tot 4 weken. Bespreek het dan met je huisarts. Ook bij medicijngebruik blijft een gezonde leefstijl belangrijk.

sluiten
Wat zijn oorzaken van brandend maagzuur?

Meestal ontstaat brandend maagzuur doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet helemaal goed werkt. Dit kan komen door verhoogde druk op de maag, bijvoorbeeld na het nemen van een zware maaltijd of door overgewicht, zwangerschap of verstopping. Een verslapping van de sluitspier bij ouderdom kan ook een oorzaak zijn.

Daarnaast worden roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en voeding (zoals scherpe kruiden, citrusvruchten, ui en vet voedsel) in verband gebracht met brandend maagzuur. Het is alleen niet voldoende bewezen dat het vermijden van deze middelen een gunstig effect heeft.

Tot slot kan een middenrifsbreuk de oorzaak zijn. Het middenrif is een gespierde plaat die de scheiding vormt tussen borst- en buikholte. Bij een middenrifsbreukje is de opening in het middenrif te groot. Een klein deel van de maag komt dan in de borstholte te liggen. Hierdoor werkt de sluitspier niet meer goed en gaat open staan.

sluiten
Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Er zijn verschillende typen vezels met allemaal andere eigenschappen. Voor volwassenen geldt het advies om zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen.

Vezels zitten in:

  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst
  • Groente
  • Fruit
  • Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
  • Noten

Elke dag veel vezels vermindert de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Vezels zitten in volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten

5 tips om meer vezels te eten

1. Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant

Het zijn vooral de vezels uit volkoren graanproducten die de kans op ziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan de witte varianten. Bekijk meer volkoren-tips.

2. Eet minimaal 250 gram groente per dag

Groente kan altijd en overal. Lees hoe je meer groente kunt eten.

3. Eet 200 gram fruit per dag

Lukt het niet altijd om zoveel fruit te eten als je zou willen? Probeer deze tips.

4. Kies vaker voor peulvruchten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, oogbonen: hun populariteit stijgt. En dat is terecht. Er zitten veel vezels in, en ze zijn een goede vleesvervanger Ze verdienen daarom een plek in ieders weekmenu. Lees meer over peulvruchten en hoe je ze klaar kunt maken.

5. Eet elke dag een handje noten

Elke dag een handje ongezouten noten is goed voor de gezondheid. Ze bevatten vezels en gezonde vetten. Eet ze tussendoor of voeg ze toe aan de salade, strooi ze over de pasta of door de stamppot. Lees meer over noten.

En ook belangrijk:

Drink voldoende

Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. Het is dus belangrijk dat je ook voldoende drinkt.

sluiten
Wat helpt tegen verstopping (obstipatie)?

Heb je last van obstipatie (verstopping), of wil je voorkomen dat je obstipatie krijgt? De volgende voedingsadviezen kunnen helpen om verstopping tegen te gaan:

Eten volgens de Schijf van Vijf

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, eet je verschillende vezelrijke producten en drink je voldoende. Bekijk in de Schijf van Vijf voor jou hoeveel en wat je elke dag nodig hebt.


De volgende adviezen zijn extra belangrijk om verstopping te voorkomen of op te lossen:

1. Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten.

2. 1,5 tot 2 liter per dag drinken

Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.

3. Genoeg bewegen

Door te bewegen komt ook de darm in beweging. Elke dag bewegen kan daarom helpen om obstipatie te voorkomen. Stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, tuinieren: het telt allemaal mee. Meer beweegtips.

4. Poep niet ophouden

Als je moet, dan moet je. Negeer de aandrang niet. Het ophouden van ontlasting draagt bij aan verstopping. Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt. Na een maaltijd komen de darmen in beweging en dat is een goed moment om naar de wc te gaan.

5. Eten op regelmatige tijden

Regelmatig eten stimuleert het regelmatig in beweging komen van de darmen. Onder regelmatig eten verstaan we om elke dag in elk geval ontbijt, lunch en avondeten te nemen en geen van deze maaltijden over te slaan. Een goed ontbijt is helemaal belangrijk. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt. Dit zet de darmen in werking. Lees hoe een gezond ontbijt eruitziet.

Blijven de klachten?

Blijf je langer dan 4 weken last houden van je maag of darmen ondanks dat je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd? Of heb je erg veel last van je klachten? Ga naar je huisarts om samen uit te zoeken wat er aan de hand is.

Misschien kun je niet goed tegen een bepaald product of is er iets anders aan de hand, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ga bij voorkeur niet zelf experimenteren. Als je zomaar bepaalde producten weglaat kunnen klachten verergeren. Ook kunnen hierdoor tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen.

Je huisarts kan je eventueel vezelpreparaten of medicijnen voorschrijven. Hij kan je ook doorverwijzen naar een diëtist.

sluiten