Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hulp bij het afvallen

Het is niet altijd verstandig om zomaar zelf te starten met afvallen. Soms is het beter om hulp te zoeken.

Huisartsen, diëtisten, gewichtsconsulenten, sportinstructeurs en leefstijlcoaches kunnen je helpen om gezond af te vallen. Wanneer kan je bij welke professional terecht?

Hulp zoeken via de huisarts

Begin niet op eigen houtje met afvallen, maar vraag eerst advies van je huisarts als je:

  • Jonger dan 18 of 70 jaar of ouder bent.
  • Zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Een moeilijke, emotionele periode doormaakt.
  • BMI hoger dan 30 is.
  • Een vergrote buikomvang hebt
  • Een van de volgende aandoeningen hebt: een hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes of prediabetes, slaapapneu of artrose.
In bovenstaande situaties kan je huisarts bepalen of afvallen verstandig is, wie je hierbij het beste kan begeleiden en of er eventueel nog andere behandelingen of onderzoeken nodig zijn. Zo kan de huisarts je bijvoorbeeld doorverwijzen voor het volgen van een gecombineerde leefstijlinterventie of voor psychologische hulp bij het afvallen.

zoek hulp bij het afvallen

Afvallen met een gecombineerde leefstijlinterventie

Met een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) pak je je gewicht aan door een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. De interventie richt zich op afvallen en op het aanleren en vasthouden van een gezondere leefstijl. De GLI is alleen bedoeld voor volwassenen met overgewicht met daarbij een extra risicofactor voor gezondheidsproblemen en voor volwassenen met obesitas. Je hebt een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig om deel te kunnen nemen aan een GLI.

Psychologische hulp bij het afvallen

Mogelijk spelen er andere factoren mee die het afvallen moeilijk maken. Zo kan je bijvoorbeeld een emotionele eter zijn of last hebben van eetbuien. Het is belangrijk om eerst deze onderliggende factoren aan te pakken voordat je begint met afvallen. Anders is de kans namelijk groot dat je terugvalt in je oude eetgedrag. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste persoon voor passende begeleiding.

De juiste begeleiding vinden

Er zijn veel soorten hulpverleners. Ook wanneer er geen speciale omstandigheden zijn, zoals hierboven omschreven, kun je ervoor kiezen om begeleiding te zoeken.

Diëtist

Diëtisten mogen iedereen helpen. Mensen met een beetje of veel overgewicht, met gezondheidsklachten zoals een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, maag- en darmklachten of diabetes. Zij besteden ook aandacht aan emotionele en praktische problemen. Je kunt rechtstreeks contact opnemen of met een verwijzing van de huisarts. Een diëtist heeft de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan en is vaak aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of de Diëtisten Coöperatie Nederland. Zoek een erkende diëtist.

Gewichtsconsulent

Je kunt naar de gewichtsconsulent. als je helemaal gezond bent en geen aanpassingen in je voeding moet maken om medische redenen. Bijvoorbeeld vanwege (een hoog risico op) diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. We raden aan een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach geeft advies over voeding, beweging, ontspanning, slaap en stressmanagement. Leefstijlcoaches kunnen verschillende achtergronden hebben, denk bijvoorbeeld aan een arts, fysiotherapeut of diëtist. De titel “leefstijlcoach” is niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen deze titel mag gebruiken. We raden je daarom aan om een leefstijlcoach te zoeken die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Wanneer een leefstijlcoach bij deze beroepsvereniging aangesloten is, staat dat op zijn of haar website vermeld.

Fitnesscoach, sportinstructeur, personal trainer

Sportinstructeurs kunnen je helpen om gezond te bewegen. Vaak geven zij ook voedingsadvies, maar de meesten hebben daar geen opleiding voor. Wil je graag een instructeur die ook goed voedingsadvies kan geven? Zoek dan een begeleider die ook de opleiding Gewichtsconsulent, Voeding en Diëtetiek of Sport en Voeding heeft gedaan.

Vergoedingen

Vanuit je zorgverzekering krijg je de diëtist en de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed. Gewichtsconsulenten vallen soms onder een aanvullende verzekering. Bekijk alle mogelijkheden voor vergoedingen.

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven